Kuchnia Hajducka - potrawy - zupy - przekąski - desery z Hajduszoboszlo
najprzud upitrasić ... zaś spucnąć ...
Bogracs
Unicum
Tradycja wytwarzania Unicum ziołowego
likieru ma już kilka wieków.
Buraczki zasmażane
0,5 kg – buraczków ćwikłowych,
1 – łyżka masła lub smalcu,
2 – średnie cebule pokrojone drobno,
1 łyżka mąki,
1 – kieliszek octu winnego,
sól, cukier
buraczki gotujemy w skórkach i po obraniu ścieramy na tarce – drobnym
oczku i dusimy
robimy zasmażkę z cebuli uduszonej na smalcu oraz mąki
po czym doprawiamy cukrem i octem winnym, nie dodajemy śmietany
Chleb i bułki bez polepszaczy
Chróściki
Czernina
Flaszka
napój koneserów
typowo z dolnej półki tani w zakupie, ze względu na jakość nieopłacalne
wytwarzanie metodami domowymi
Galarepa
Gęś po hajducku
gęś faszerowana i pieczona w całości w
brytfannie, nadzienie z kaszy
Glubki
Golonka
Jabza
Jajecznica z pomidorami
Kaczka pieczona
1 – kaczka,
3-4 winne jabłka,
2 – łyżki majeranku,
kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
pieprz, sól
kaczkę doprawiamy z zewnątrz z obu stron solą, pieprzem oraz niezbyt mocno
majerankiem roztartym w dłoniach,
następnie pokrojone w kawałeczki jabłka ze skórką doprawiamy solą i
pieprzem i dodajemy sporo majeranku
po wymieszaniu wkładamy do wnętrza kaczki bardzo ciasno wypełniając jej wnętrze
zszywamy jej otwór nitką lub spinamy wykałaczkami, co ok. 2 cm
po obcięciu kupra sznurkiem zawijamy każdą wykałaczkę jak sznurowadło na
końcu zawiązując na pętelkę,
podobnie postępujemy z szyją kaczki
kaczkę wkładamy do brytfanny i pieczemy przez ok. 1,5 godz. w temp. ok. 180 -
200˚c
można odrobinę natłuścić dno brytfanny olejem
podczas pieczenia podlewamy kaczkę wodą lub czerwonym winem
do kaczki możemy dodać upieczone wcześniej jabłka które pozbawiamy szypułki
oraz gniazda nasiennego,
wydrążając je z góry i w ten otwór wkładamy np. żurawinę i podajemy
razem z kaczką
Kiełbasa Grodziska
Kiełbasa biała parzona Wielkopolska
Korbol
Kromka
Kwaśne mleko
Modra kapusta
40 dkg – kapusty,
2 plasterki słoniny,
2 – średnie pokrojone w kostkę cebule,
1 – łyżka mąki,
3 – winne jabłka,
2 – kieliszki octu winnego,
sól, cukier, pieprz
główkę kapusty czerwonej siekamy niezbyt drobno,
wkładamy ją do garnka z niewielką ilością wody ok. 0,5 szklanki i gotujemy
ok. 20 min.
na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w kostkę, aby uzyskać z niej
skwarki,
w miedzy czasie obieramy ze skórki jabłko i po starciu go na grubym oczku na
tarce dodajemy do kapusty,
mieszamy wszystko razem
do wytopionych skwarek dodajemy ( cebulę ) oraz mąkę i rozprowadzamy w tłuszczu,
po czym dodajemy octu i dodajemy całość do garnka z kapustą i mieszamy
doprawiamy solą i cukrem i przez chwilę dusimy
Ogóry kiszone po hajducku z Hortobagy
Pałka
Pierogi
Piwo Borsodi
Pogacse
Rury -
najbardziej tajemniczy poznański
wypiek, występuje tylko w Wielkopolsce i nie wiadomo kiedy po raz pierwszy
zostały upieczone, do kupienia w czasie święta Bożego Ciała oraz przy
innych okazjach przed cmentarzami. Inaczej trąby powstają jako kruche ciasto
na miodzie spadziowym, karmelu, skrobi, bez jajek i mleka
Skibka ze smalczykiem
Szabelek
Szagówki
Sznytka
Watróbka z jabłkami
Wędzonka
Zupa
nasze
oferty